Exriaditeľ kriminálky zložil kauciu

07.04.2003 Celý región

Už len jeden z trojice obvinených v kauze vydierania prešovských podnikateľov, do ktorej je zapojený aj bývalý šéf krajskej kriminálky v Prešove, čaká na súd...
Už len jeden z trojice obvinených v kauze vydierania prešovských podnikateľov, do ktorej je zapojený aj bývalý šéf krajskej kriminálky v Prešove, čaká na súd vo väzbe. Expolicajta Mikuláša Š. prepustili zväzby, keď zložil kauciu vo výške pol milióna. Vonku je aj Renát L. , výška jeho kaucie nie je známa. Vo väzbe je v súčasnosti už iba Slavomír F.

Bývalý riaditeľ Odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Prešove Mikuláš Š. je spolu s dvojicou komplicov Renátom L. a Slavomírom F. od novembra obvinený z trestných činov vydierania a poškodzovania cudzej veci. Aby sa predišlo zneužívaniu kontaktov Mikuláša Š. , ktoré má ako bývalý riaditeľ kriminálky, prípad rieši Odbor vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti v Banskej Bystrici.

Obvinená trojica spôsobom, ktorý vyšetrovateľ aj prokurátor vyhodnotili ako vydieranie, obete dotlačili, aby svoje obchodné podiely v niekoľkých známych prešovských lokáloch previedli na Mikuláša Š. Tlak na podnikateľov vystupňovali vo februári a apríli minulého roku. Vtedy v Prešove zhoreli dve autá, v ktorých sa vozila tá istá osoba.

Vyšetrovanie tejto kriminálnej kauzy je podľa vyšetrovateľa Odboru vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti v Banskej Bystrici pplk. Petra Kovaříka pred ukončením. „ Chýbajú nám už len nejaké znalecké posudky, dožiadania. Dokazovanie je skoro ukončené, “ hovorí vyšetrovateľ.

Inštitút väzby nie je pre obvineného trestom. Podľa trestného zákona má orgánom činným v trestnom konaní pomôcť. Obvinený z cely nemôže ovplyvňovať svedkov ani obete svojho konania, a takto mariť výkony vyšetrovateľov. Odvolaniu expolicajta proti väzbe nevyhovel prokurátor Okresného súdu v Banskej Bystrici. Až banskobystrický krajský sudca vo februári usúdil, že nie je dôvod, aby bol Mikuláš Š. naďalej stíhaný väzobne. Zrušil rozhodnutie svojho okresného kolegu.

„ Prepustenie Mikuláša Š. zatiaľ vyšetrovanie nenarušilo, “ tvrdí pplk. Kovařík. „ Zákon dôvody väzby vyhodnocuje presne. Sudca ich vyhodnotil tak, že ich nevidel, a tak ho prepustil, “ poznamenal Kovařík.
(DARIUS IVAN - SME)
 

Vyberte región